Alt Om Dyrene

Katten og dens fordele

Posted on: oktober 17, 2010

Kattens elegante og smidige krop med et yderst flekbibelt skelet, super kraftige muskler i ryg og ben samt et sæt skarpe sanser er typisk for jægerdyr, som skal løbe stærkt over korte strækninger og præstere hastige spring for at fange sit bytte.

Kattens ryg er mere fleksibel og bøjelig end vores, fordi dens ryghvirvler ikke sidder så tæt sammen, og katten har desuden ikke de såkaldte kraveben. Det betyder, at den kan skråtstille sine skuldre og uden besvær passere igennem meget smalle steder.

Halen bruges til mange ting blandt andet som balancestang og styrepind ved spring.

Pelsen beskytter mod regn, sne og kulde og katten har ikke svedkirtler som os. Kun fra trædepuderne og snuden kan den slippe af med sin kropsvarme, samt ved at halse. I meget vådt vejr gør katten sin pels våd med spyt, som ved fordampningen reducerer kropstemperaturen.

Katten har 5 tæer på forpoterne og 4 tæer på bagpoterne. Forpoternes kløer kan trækkes ind i nogle hudfolder, når katten går og løber, så kløerne skånes mod slid og skarphed. Kløerne på bagpoterne kan ikke trækkes ind med slides lidt efter lidt. Kattens lydløse gang skyldes til dels at den går helt oppe på tåspidserne og dels de tykke, bløde trædepuder.

Katten har en jægers korte, kraftige kæber og spidse skarpe tænder, som er fuldt udviklede, når katten er 8 måneder gammel. Den voksne kat har 30 tænder, hvoraf de store iøjnefaldende hjørnetænder er specielt beregnet til at fastholde og dræbe små byttedyr med et velrettet bid i dyrets nakke.

Kattens hørelse er ekstremt veludviklet og de to store ører, der sidder langt fra hinanden og tilmed kan drejes, er utrolig velegnede til at opfange selv de svageste lyde fra et byttedyr, og ikke nok med det, katten kan også med stor præcision lokalisere, hvor lydene kommer fra. Kattens hørelse er langt bedre end både menneskets og hundens, da den kan høre med 65kHz (65.000 svingninger i sekundet), hvor menneskets høregrænse er 20kHz. Selv om katten sover, drejer den sine ører som radarskærme.

Kattens synsevne er meget specielt udviklet, da den kan se tredimensionalt som mennesket, men dets synsfelt er væsentligt større i siderne end vores. Katten kan bogstaveligt talt se ud af øjenkrogene.

Har du nogensinde undret dig over, hvordan en kat kan balancere så sikkert i vindueskarmen uden at der ryger noget på gulvet? Det er fordi, at katten har sine lange knurhår, da de virker som en kombination af antenner og føletråde, der advarer katten hvis den for eksempel går udenfor i mørket og der kommer en forhindring. Det utrolige er, at kattens knurhår ikke engang behøves at komme i berøring med forhindringen. De opfanger nemlig den mindste forandring i luftstrømmen, som katten derefter kan koordinere efter.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: